24 MART 2022 PERŞEMBE
Linux İndir

Linux için Ödeme Yapmalı mısınız?

Linux için Ödeme Yapmalı mısınız?

Linux için ödeme yapmalı mısınız? Bu, birçok insanın sorduğu, ancak gerçek bir cevabı olmayan sorulardan biridir. Gerçek şu ki, Windows’tan Mac’e, PowerPC ve Xen gibi daha egzotik işletim sistemlerine kadar birçok farklı işletim sistemi olsa da, hepsi hemen hemen aynı şeyi yapıyor. Hepsi uygulamaları çalıştırmanıza ve işlemleri gerçekleştirmenize yardımcı olur, ancak bir işletim sistemiyle yapabilecekleriniz ne olduğu konusunda benzerlikler burada sona ermektedir.

“İşletim sistemi” gerçekte nedir? Bu hemen hemen bir işletim sistemidir – özellikle, bilgisayarların bilgi depolamak ve programlar ve yazılım programları arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için kullandıkları dil ve veri modellerini açıklayan bir “Bilgi İşlem Dili”. Sun’s OpenOffice ve Apple’ın OS X ve Darwin gibi birçok farklı işletim sistemi vardır. Çoğu insan muhtemelen işletim sistemi kelimesini duyduklarında Windows’ı düşünür, çünkü bu Microsoft tarafından kullanılan işletim sistemidir.

Ama artık değil. Linux daha fazla talep gördükçe, bir dizi farklı şirket Linux işletim sisteminin kendi sürümlerini oluşturmaya ve yayınlamaya başladı. Ve bu işletim sistemilerden bazıları ücretsiz olsa da, diğerleri bunun için ücret alıyor. OS X ile ilgili sorun, özellikle iş için kullanması gereken biriyseniz, fiyat etiketinin oldukça yüksek olmasıdır. Ancak açık kaynaklı yazılım dünyasında bu önemli bir şey değil. Orta fiyatlı ve işlevsel bir şey istiyorsanız, ücretsiz bir Linux işletim sistemi bulabilmelisiniz.

Linux Şu Anda Nasıl Ödeniyor?

Teknik olarak Linux olarak bilinen tek bir işletim sistemi yoktur. Linux, bilgisayar donanımınızın ekranda gördüklerinizle iletişim kurmasını sağlayan sisteminizin bir parçası olan bir çekirdektir.

İşlevsel bir masaüstü işletim sistemi oluşturmak için bir araya getirilen ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlardan oluşan eksiksiz bir ekosistem vardır. Birisi veya bir kuruluş bu yazılımı bir araya getirdiğinde ve başkalarının kullanımına sunduğunda, sonuç Linux dağıtımı veya kısaca “dağıtım” olarak bilinir.

Çoğumuz Linux kurduğumuzda, kimseye hiçbir şey ödemiyoruz. Bir Linux dağıtımının web sitesine gideriz, görüntü dosyasını indirir, bir USB belleğe yazarız ve bunu, bilgisayarımıza önceden yüklenmiş olarak gelen işletim sistemini değiştirmek veya tamamlamak için kullanırız.

Genel olarak bir Linux dağıtımı veya açık kaynaklı yazılım için insanları doğrudan ücretlendirmek zordur. Herkes kodu görüntüleyebildiği, düzenleyebildiği ve yeniden dağıtabildiği için bu, herkesin satmaya çalıştığınız yazılıma ücretsiz (maliyet olarak) bir alternatif oluşturma özgürlüğüne sahip olduğu anlamına gelir.

Ancak hala Linux ekosisteminde yüzen bir ton para var. Bazı projelerin para kazanmak için kullandığı daha yaygın modellerden bazıları şunlardır:

  • Bağışlar ve sponsorluk : Çoğu özgür yazılım projesi bağış kabul eder. Oldukça az sayıda olgun proje, ağırlıklı olarak bu finansman biçiminden kaynaklanmaktadır. Bazı örnekler, Linux çekirdeğinin yanı sıra GNOME ve KDE gibi ana masaüstü ortamlarını içerir.
  • Destek sözleşmeleri : Yalnızca ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım geliştiren bir şirket için en kanıtlanmış yöntem, destek sözleşmeleri için ücret almaktır. Bu, herkesin işletim sistemini kurmakta özgür olduğu anlamına gelir, ancak herhangi bir yardıma veya özelleştirmeye ihtiyaç duyarlarsa, bunun bir bedeli vardır. Bu yaklaşım genellikle işletmeler, hükümetler ve okullar gibi kurumsal müşterilere yöneliktir. Red Hat, öncelikli olarak destek sözleşmeleri aracılığıyla, bir IBM yan kuruluşu olmadan önce en büyük açık kaynak şirketi ve yıllık bir milyar doları aşan gelire ulaşan ilk şirket olmayı başardı.
  • Ne istersen öde : Bu, hem geliştiriciler için büyük miktarda para çeken hem de çeşitli oyunları Linux’a getirme yan etkisi olan Humble Indie Bundle ile öne çıkan bir yaklaşımdır. Temel proje, bu modeli hem temel işletim sistemi hem de AppCenter’daki uygulamalar için benimsemiştir . Uygulama geliştiricileri tam olarak nakit içinde yüzmiyor olsa da, temel işletim sistemi ekibi bağışların yanı sıra tam zamanlı bir veya iki çalışanı desteklemek için yeterli para kazandı.
  • Linux olmayan sürümler için ücretlendirme : Bu, uygulama mağazalarının yükselişiyle artan daha yeni bir yöntemdir. Linux’ta ücretsiz olarak sunulan yazılımlar bazen Windows Store, Steam ve Epic Store’daki dijital boyama programı Krita’nın ücretli sürümleri gibi bir fiyat etiketiyle ticari uygulama mağazalarında görünür.
  • Donanım satıcıları : Bazı şirketler, önceden yüklenmiş Linux ile gelen bilgisayarları satar ve kârın bir kısmını kendi dağıtımlarını ve diğer Linux geliştiricilerini geliştirmek için kullanır. Örnekler arasında System76, Pop!_OS ve PureOS ile Purism sayılabilir.

Birçok proje, bu farklı finansman seçeneklerinin bir kombinasyonunu kullanır. Ancak, Linux’u kendi makinelerine yükleyen çoğu ev Linux kullanıcısı için, bağış yapmayı seçmedikçe, el değiştiren herhangi bir para yoktur.

Bir Linux Kopyası İçin Doğrudan Ödeme Yapabilir misiniz?

Elbette, size bir Linux dağıtımının bir kopyasını satmaya istekli insanlar var. Örneğin, yükleme disklerini eBay’de bulabilirsiniz. Genellikle bu, kurulum görüntüsünü sizin için bir diske yazan ve ardından disk ve zamanları için sizden tazminat talep eden bir projeye bağlı olmayan biridir.

Kendi kurulum medyanızı oluşturma sürecini göz korkutucu buluyorsanız, bu Linux’u sisteminize almanın alternatif bir yoludur. Üçüncü bir taraftan yazılım alırken her zaman bir dereceye kadar risk ve güven söz konusudur.

Bulut bilişimin yükselişiyle birlikte, başka birinin makinesinde uzaktan çalıştırdığınız Linux’un sanal bir kopyası için ödeme yapma seçeneği de var. Bunlar sanal bulut masaüstleri olarak bilinir, ancak bu aslında kendi donanımınıza değil, bir Linux kurulumu için ödeme yapar.

Zorin OS gibi doğrudan ücretli sürümler sunan bazı Linux dağıtımları vardır . Bu gibi durumlarda, önceden yüklenmiş birkaç ek yazılım özelliği (ücretsiz kullanıcılar isterlerse manuel olarak yüklemeyi seçebilirler) veya ek destek alabilirsiniz.

Ayrıca, WSL için Fedora Remix gibi Linux için Windows Alt Sisteminde çalışacak Linux sürümlerini de satın alabilirsiniz .

En basit seçenek, belki de çoğu insanın Windows ve macOS kopyalarını satın almasıyla aynıdır; bu, önceden yüklenmiş Linux ile gelen bir bilgisayar satın almaktır.

Peki ya Linux Yazılımı?

Linux için mevcut programların ezici çoğunluğu ücretsiz ve açık kaynaklı olsa da, platforma giderek artan miktarda özel yazılım geliyor. Bu tür yazılımları Steam, Humble Bundle ve Epic Games Store’da bulabilirsiniz. Bunların çoğu oyundur. Bazı programları doğrudan geliştiricilerin web sitelerinden de satın alabilirsiniz.

Ve yine, ilkokulun istediğini öde uygulama mağazası AppCenter da var.

Linux için Ödeme Yapmalı mısınız?

Cevap göründüğü kadar basit değil. Evet, toplumlarımızın çoğunun şu anda yapılandırıldığı şekilde, insanların geçimlerini sağlamak için bir ücret veya başka bir gelir türü getirmesi gerekiyor.

İnsanlar Linux’a daha fazla katkıda bulunmak isteyebilirler, ancak finansal kısıtlamalar onları, bunun yerine özel kod geliştirmeleri için onlara ödeme yapacak bir şirkette çalışmaya zorluyor. İnsanların yazılım için para ödediği bir kültür yaratmak, daha fazla şirketi geliştiricilere Linux için uygulamalar ve oyunlar oluşturmak için ödeme yapmaya davet ediyor.

Öte yandan, Linux ekosistemini bu hale getiren şeylerin çoğu, yazılımın özgürce geliştirilip paylaşılmasıdır. Ödeme beklentisi, tüm bu kodun eşit olarak herkese ait olduğu fikriyle aşınabilir.

Ve çoğu kullanıcının ücretsiz bir işletim sistemine sahip olabileceği, ancak yükledikleri uygulamaların çoğunun Apple, Google ve Microsoft platformlarında bulunanlar kadar kapalı ve gizliliği istila eden bir ortam yaratarak işletim sistemine daha fazla tescilli yazılım getirebilir.

Linux için Ne Kadar Ödemelisiniz?

Bu soru hakkında nasıl hissettiğiniz, işlerin gidişatından ne kadar memnun olduğunuzu da yansıtabilir. Halihazırda ağırlıklı olarak, çoğu yalnızca Linux için yapılmış ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlar mı kullanıyorsunuz? Linux’a geçebilmeyi dileyen kaldınız mı, ancak güvendiğiniz ve kullanılamayan bir ücretli özel uygulama var mı?

Özgür yazılımın ardındaki değerler size çekici mi geliyor, yoksa en iyi deneyimi sunduğuna inandığınız ve diğer platformlarda sahip olacağınız tüm uygulamalara sahip olmak istediğiniz için Linux’u mu seçiyorsunuz? Bu soruları nasıl yanıtladığınız, nasıl ve ne kadar ödemek istediğinizi şekillendirebilir.

Bilgin Panda

Bilgin Panda

Eğlenceli video ve esprileri internetin en diplerinden sizlere ulaştırmaya çalışıyorum. Sistem gereksinimleri için bize sorunuz.

Hakkımızda

Öncelikle websiteme hoş geldiniz. Blogum da makale yazarak dünyanın en şanslı insanı olduğumu düşünüyorum.

Instagram